Helpende handen voor de zorgsector? Hebben we!

Zopas werd bekendgemaakt dat de Vlaamse Overheid zorginstellingen extra zal ondersteunen als ze in zee gaan met een maatwerkbedrijf om de druk op hun zorgpersoneel te verminderen. En laat dat nu nét een kolfje naar de hand van onze Gezondmakers zijn!

Via maatwerk helpen om de zorg een stukje te ontlasten. Veel maatwerkbedrijven zullen nu waarschijnlijk pas hun eerste stapjes in deze sector zetten, maar voor De Sprong is dit bekend terrein. Al in 2018 namen we, samen met de Biehal uit Lommel en de Ploeg uit Sint-Truiden, een pioniersrol op in het Tea for Two-project. Dit onderzoek werd gesteund door het ESF en diende om na te gaan welke meerwaarde medewerkers van maatwerkbedrijven kunnen bieden aan zorginstellingen.

Kleine acties, grote resultaten

En wat bleek? Er zat wel degelijk toekomstmuziek in. Want de reacties waren enorm positief. Een helpende hand bij simpele taken, zoals het verschonen van de bedden, de bediening in de cafetaria of de maaltijdbedeling zorgde al voor een flinke ontlasting van het personeel. En doordat de zorgkundigen en verplegers meer tijd overhielden voor hun kerntaken, ervaarden ze niet alleen minder werkdruk, ook haalden ze meer voldoening uit hun werk. De bewoners of patiënten merkten op hun beurt dat ze meer tijd en aandacht kregen. Zij voelden zich gehoord, begrepen en sterker verbonden. Kortom: dat beetje extra hulp zette een volledige keten van positieve effecten in gang.

Roeping in de zorg

Maar ook voor de Gezondmaker in kwestie opent een tewerkstelling in een WZC of in de gehandicaptenzorg heel wat deuren. Sommigen vinden er zelfs hun roeping. Het verhaal van Robby is daar een mooi voorbeeld van. Hij schoolt zich momenteel bij om vast in dienst te treden bij WZC Ter Vest. Nogmaals een dikke proficiat, Robby!

Een duwtje in de rug

Uiteraard is zo’n samenwerking geen quick win. Want er kruipt wel wat tijd in een degelijke voorbereiding. Eerst en vooral moet er voor elke zorginstelling individueel bekeken worden wat de specifieke noden zijn. Welke taken hoeven niet noodzakelijk door een zorgkundige te worden uitgevoerd? Ook zijn er vaak al vrijwilligers actief, en het is nooit onze bedoeling om iemands job in te pikken. Vervolgens volgt een periode van inwerken. Onze begeleiders gaan niet mee de werkvloer op, dus iemand van het vaste personeel dient het ‘peterschap’ op te nemen. Dat kost tijd. En dus ook: geld. Daarom besloot de overheid om werk te maken van een subsidie om die specifieke kosten te dragen. Zorginstellingen kunnen een aanvraag doen voor de periode van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024, met een maximum van 30.000 euro.

Nu is dus hét moment om te kiezen voor een samenwerking met de Gezondmakers! Vertel het zeker verder!

De Sprong - de Gezondmakers
de Gezondmakers
is onderdeel van
Bezoek ons
Gefinancierd door de Europese Unie

We gebruiken alleen functionele en analytische cookies om je bezoeken te onthouden.